30 års firande på Acecs Jönköping Konstverk
18 september, 2021
Mattutställning på Karlshamns bibliotek
22 september, 2021

30-årsjubileum på fyra orter

Sydostvävarna uppmärksammade 30-års-jubiléet på fyra orter i vår avlånga region.

Jubiléumsaktiviteter förlades till Kalmar, Kristdala, Vimmerby och Västervik.

Djursdala

Under snedtaken på övervåningen i Djursdala Musteri (12 km norr om Vimmerby) fick vi möjligheten att under två eftermiddagar visa vävnader från i första hand lokala väverskor. Vi valde att bara visa bruksvävnader. Där fanns stor bredd bland det vi visade: där fanns mattor, dukar, löpare, kuddar, handdukar, disktrasor m.m. Vi visade också hur man använder en gammaldags bobin och en bandvävstol. På bilden ser man också att vi hade med en liten bordsvävstol som väckte en viss uppmärksamhet. I den var det uppsatt en cottolinvarp i två gröna färger och svart i engelsk tuskaft.

Vi hade 70-80 besökare under de två dagarna. Alla visade stort intresse, även de som inte vävde själva. Många har minnen av föräldrar eller mor-/farföräldrar som vävt så att de kände igen en del vävnader och redskap.

Kalmar

Klapphuset i Kalmar är en väldigt speciell plats och väl värd ett besök även de dagar som sydostvävarna inte är där. En lördag i slutet av augusti användes platsen för att uppmärksamma regionens och riksföreningens 30-årsjubileum.
Det första som mötte besökaren var en utställning med handdukar som verkligen visade på vävningens mångfald. Där fanns handdukar i alla möjliga olika färger. En del var mönstrade, andra enfärgade. De var vävda i en mängd olika tekniker – tuskaft, färgeffekt, kypert, gåsögon, sålldräll, rosengång och säkert några fler varianter. Materialet i handdukarna var också olika, och deras storlekar. Det var en sann glädje och stor inspiration att titta igenom alla dessa olika handdukar. Tack till alla sydostvävare som lånat ut sina alster.
Lite längre in i lokalen visades bandvävning. Där fanns ett antal vackra band att titta på och dessutom vävdes det band, dels i bandvävstol och dels med brickor.
Under dagen skurades det några mattor på klapphusets släta trägolv. Det doftade gott av såpa. Och de stora ”karen” som är till för att stå i för att få bättre arbetshöjd, kom till användning igen.
Dagens ruskväder med regn och blåst märktes inte av inne i klapphuset. Där var humöret glatt och stämningen varm, generös och välkomnande. Besökarna var inte jättemånga men de som kom verkade trivas. De tittade på allt, pratade en stund, och lärde sig kanske något nytt. Någon köpte häftet med vävsedlar som riksföreningen gett ut lagom till jubileet, och någon annan blev förtjust i en handduk och ville köpa den.

I Kalmar kunde man också se yllevävar av Christina Hamrin och Eva Oknemark i skyltfönstret till Ölands ullcentrum eller besöka Öppet Hus i NBV´s vävstuga.

Kristdala

Regnen öste ner denna lördag morgon och mobilen pinglade hela tiden med alla återbud för väv- & hantverkloppisen på torget i Kristdala, som skulle uppmärksamma  Riksvävarnas 30-års-jubileum.

Men på plats fanns redan Fågelfors Vävstuga och Kristdala Vävstuga som byggde upp deras tält med försäljning och lotterier.

Kristdala Samhällsförening sålde fika och hade ett stort utbud av kakor, som välkomnades av många, som tog med sig bullar eller kakor hem till lördags-eftermiddagsfika.

Även en del regntåliga försäljare hade kommit och sålde handvävda alster, t.ex. trasmattor, väskor, handdukar, flugsmällor eller ”begagnade” garner eller annat handarbetsmaterial.

Det kom drygt 200 besökare under dagen och många tog chansen att beskåda utställningen som hade byggds upp på scenen, även om den blev annorlunda uppsatt än planerat pga. regn. En del vävare/vävstugor från bl.a. Gamleby, Rockneby, Virserum, Hjorted, Västervik och Hultsfred kom och diskuterade flitigt modeller, bindningar och material.

Lotterna såldes som ”smör i solsken” och många gick hem med handvävda eller andra handarbetsalster

Eva Oknemark från Sydostvävarna var på plats och informerade besökare om föreningen och fick upp ögonen för en del som inte kände till föreningen innan.

Det blev en riktig blöt tillställning, men med vädertåliga utställare och besökare blev det en lyckad dag i Kristdala.

Västervik

Vävstugan Skäl & Hjärta i Västervik högtidlighöll ”Riksvävarna 30 år” den 29 augusti med ”Öppet hus”. Ett 25-tal vävintresserade passade på att titta in i våra fina, rymliga lokaler. Där fanns många vackra vävar att beskåda. Allt från enkla disktrasor till linneduk i tioskaftsdräll. I soffhörnan ”trängdes” kuddar i många kvalitéer och tekniker.

Vi visade också att man kan bli festfin i hemvävt med Lottas gröna yllekavaj och Margaretas poncho i merceriserat bomullsgarn, båda behängda med en liten kuvertväska i ull.

Att vi gillar att väva handdukar kan ingen tvivla på efter att de sett vårt klädstreck!

Alla våra vackra vävar inbjöd naturligtvis till mycket, trevligt vävprat och erfarenhesutbyte som fortsatte runt kaffebordet.

Det är roligt och värdefullt att ibland samla ihop och visa upp vad vi gör. Det väcker både glädje och stolthet över vårt hantverk.