Besök i Marabouparkens konsthall
30 oktober, 2020
Bindningslära i Stensele
10 november, 2020

Monicas maffiga mattavslutningar

Frans, fläta eller bandkantning. Tre olika sätt att avsluta en matta på. Men det finns fler. Det visade och berättade Monica Hallén när hon föreläste just om mattavslutningar en söndag i september.

Knappt tjugo medlemmar hade anmält sig till föreläsningen som ägde rum i Domnarvsgården i Borlänge. Monica Hallén, som har varit vävlärare på Sätergläntan i många år och skrivit flera böcker om vävning och särskilt om mattor, var inbjuden för att dela med sig av sina tankar, tips och knep om mattavslutningar.

Monica som har en förkärlek för trasmattor, och särskilt sådana som vävs av fådda trasor och så kallade trasnystan, tycker att avslutningen på en matta är lika viktig som själva mattan.

När man planerar för en matta ska man även planera för hur man vill att mattan ska avslutas för det är svårt att få till det efteråt menar hon och exemplifierade med mattor som har en bård.

Även när man ska avsluta med fransar behöver man tänka till före, har jag tillräckligt lång varp sparad för att kunna göra en fläta eller drejad frans. Och om jag vill göra en orientalisk fläta behöver man också tänka till före, berättade Monica Hallén.

Efter föreläsningen fanns det tid och plats för alla att titta närmare på de mattor med olika slags avslutningar som Monica hade med sig.

Text och bild: Anna Östlund