Inställt – Bindningslära 23-24 oktober i Storuman/Stensele
13 september, 2021
Uppland Sörmlands jubileumshelg
16 september, 2021

Lyckat 30-års jubileum på två platser

När Riksvävarna inledde sitt jubileumsår med öppet hus-aktiviteter runt om i landet helgen 28-29 augusti fanns Handvävarna i Dalarna-Västmanland på plats både i Leksand och Västerås.

I Västerås var det Vallby friluftsmuseum som var platsen för firandet. Här fanns Karin Assarsson Oom, Charlotte Agemalm, Marianne Larson och Berith Davidsson från styrelsen på plats. De visade ett urval av vävar, sålde profilprodukter men framför allt fanns det möjlighet för besökarna att prova på att väva i någon av de bordsvävstolar som stod uppställda.

Totalt kom 46 vuxna och nio barn under dagen och flera av barnen provade på att väva.

I Leksand hade vi fått tillgång till Hemslöjdens hus som ligger granne med Kulturhuset. I källaren hade Leksands vävstuga öppet hus i sina nya lokaler, på bottenvåningen fanns Anna Broman, Anita Ekman, Anna Östlund och Kirsi Frimanson från styrelsen på plats. Här fanns möjlighet att prova på att väva, göra ett armband med hjälp av en vävsticka och köpa profilprodukter. Anita hade med sig sländor och visade olika sätt att spinna på.

Kirsi Frimanson visade upp arbetet med att rekonstruera Leksandsmanteln för besökare och höll sedan en föreläsning kl 13. Tjugo personer fick plats i Kulturhusets hörsal på grund av restriktionerna.

Men det var Inger Lundqvists utställning en trappa upp som lockade mest, drygt hundra personer kom för att se på Ingers färgsprakande och vackra vävar i rosengång och plattväv.

Stundtals var det kö nedanför trappan då vi på grund av restriktionerna med anledning av covid-19 bara tillät ett begränsat antal personer i lokalen.

Ett stort tack till alla som kom både till Hemslöjdens hus i Leksand och Vallby friluftsmuseum i Västerås för att börja firandet av Riksvävarnas 30-års jubileum.

Text: Karin Assarsson Oom och Anna Östlund

Foto: Marianne Larson och Anna Östlund