Ingrid Sandberg
22 maj, 2019
Tack alla ni medlemmar i Uppland – Sörmland
28 maj, 2019

Vårutflykt 17 maj 2019

16oste_vavutflykt_bild1

En solig dag i mitten av maj

när naturen stod i sin skiraste blom gjorde Östgöta Handvävare en utflykt med studiebesök både hos en fåruppfödare i Hällestad och en vävstuga i Igelfors. Det var sexton damer som samåkte i bilar från hela Östergötland.

Sätersborgs gård har cirka 200 tackor, mest gotlandsfår, men även finull och Leister, både för pälsens och köttets skull. Gården är ekologisk och aveln för att få fram fina glänsande gotlandsskinn har pågått i 25 år. Jonas Karlsson berättade att genom att även ha nötdjur och låta dem växla bete med fåren undviker man parasiter och behöver ingen bekämpning. Han visade mängder med skinn och lärde ut hur man bedömer skinn. Hans skinn är flerfaldigt prisbelönade.

Färden gick vidare på vindlande vägar till vävstugan Strömsborg i Igelfors där vi först intog vår matsäck i vårsolen. Stärkta av den kunde vi sedan gå in i det gamla boningshusets två våningar där vävstolar fanns i alla rum. Vävstugan drivs helt ideellt av Elisabeth Hellström där medlemmarna betalar en terminsavgift samt material. Här studerades förstås alla olika uppsättningar. En skir gardin som designats av Elisabeth rönte mycket intresse.

På hemvägen tog flera av oss omvägen över Björke Vävstuga i Vånga som har försäljning av egendesignade och egentillverkade textilier. Denna härliga dag gav massor med inspiration.

Stina Kufver Jakobsson

16oste_vavutflykt_bild3
16oste_vavutflykt_bild4
16oste_vavutflykt_bild2