Workshop i rya
18 maj, 2022
Besök på Skokloster slott
19 maj, 2022

Karin Wallin – en textil konsthantverkare som funnits med från början

Under hösten fick de medlemmar som varit med sedan Västerbottensvävarnas start fått en blombukett och en uppmaning att berätta om vad Riksvävarna betytt för dem. Karin Wallin är välkänt namn bland hanvävare i regionen, med sin bakgrund som universitetsadjunkt på Umeå universitet där hon utbildade blivande lärare i textil, men hon har även många år i Västerbottenvävarnas styrelse bakom sig. Ni kan se mer av Karin på https://www.karinwallin.com/. Här kommer Karin Wallins berättelse.

Stort tack för den vackra blombuketten. Det var en glad överraskning.

Jag flyttade till Umeå i januari 1991 och kom ganska snart med i föreningen. Jag hade tidigare varit med i vävlärarföreningen och det var då naturligt att vara med i den nya föreningen. Ganska snart kom jag med i styrelsen och jag tror att Britt Hedman var ordförande. Efter henne blev Eva Eriksson ordförande. Som medlem i styrelsen fick jag representera Västerbotten/Norrbotten på riksårsmöten. Minns särskilt ett på Gotland.

Vår förening var stor till ytan. Västerbotten och Norrbotten är väl nästan en tredjedel av Sverige. Jag minns att vi körde från Umeå till Luleå, fram och tillbaka, en lördagseftermiddag för ett styrelsesammanträde. För mig som skåning var det nytt att köra 26 mil tor på en dag! Jag lärde mig hur olika vi ser på avstånd i södra och norra Sverige.

Efter Eva blev jag ordförande. Minns inte vilket år det var, men en viktig sak som vi beslutade om var att dela kretsen. Norrbotten blev en krets och Västerbotten blev en krets. Detta förenklade kontakterna även om det är många mil från öster till väster. Vid den här tiden började vi också göra ett medlemsblad som skickades ut till alla medlemmar.

Min vävning i dag består dels av tillverkning av kyrkotextil, dels vävning för utställningar. I sommar har jag haft en utställning på Sjungaregården i Granö och i höst deltar jag i den jurybedömda utställningen Vävsalongen i Halmstad.

Bifogar en bild (Bild 2) på en väv som fanns med på Granöutställningen. Den heter ”för allas lika värde” och är vävd i damast med lingarn. Jag vill gärna uttrycka en tanke med mina vävar och det är denna väv ett exempel på.

Tack för ert arbete i Västerbottensvävarna!

/Karin

Text: Karin Wallin. Redigering Sara Kalucza, foto Karin Wallin

.