Inspiration under pandemin
15 februari, 2021
Glimtar från min vävstol. Del 3
27 februari, 2021

Blekingevävarnas höstutflykt den 17 oktober 2020

17-hostlov_annette_vandr_300x300

2021-02
Naturens färg och form är för många vävare och textila formgivare en given inspiration.

I Blekinge var vi 15 personer som gav oss ut på en vandring längs laxens väg. Mörrumsån i Mörrum fick besök av oss med vår ciceron Kaj Johansson som berättade om laxens betydelse historiskt och idag för trakten. Vi hade verkligen tur med vädret också – strålande solsken och vindstilla förhöjde upplevelsen än mer. Första stoppet var vid en bro. Kaj berättade att det funnits en kvarn och ett sågverk där som byggdes på 1816 och lades ned 1940.
Det vackra historiskt och kommersiellt viktiga området längs den slingrande Mörrumsån gav nya vyer vid varje krök av den slingrande ån. Promenaden gick nära ån och vi kunde höra bruset från ån och se hur ån slingrade sig. Stigen gick delvis i en gammal bokskog med höga träd och tjocka stammar, något som flera av oss tyckte mycket om. Bokens blad var fortfarande friskt gröna. Vi passerade bl.a. en plats där notdragning (ett sätt att fiska lax på) ägde rum förr i tiden. Några av oss såg t.o.m. laxen hoppa.

När man vandrar så här i syfte att just få inspiration till det egna vävandet öppnas blicken på ett nytt sätt. Laxens styrka och envishet kanske också ger inspiration till uthållighet i vävandet. Och laxens färg till en laxrosa väv med silverblänk? Vattenspegling från träden i ett strömmande vatten kan bli en grund för en bildväv eller kanske en matta.
Överhuvudtaget kan intryck från alla sinnen ge inspiration till det egna vävandet. Att umgås med likasinnade med samma intressen är ju för många av oss en stor del av nöjet i vävningen. När vi gått runt en bit längs Mörrumsån åkte vi tillbaka till kyrkan för att gå ner till forsen vid Laxens hus. Där satt vi och drack vårt medhavda kaffe och hörde dånet och bruset från ån. Vi avslutade vandringen med en promenad på en stig där ån var bredare och mer öppen.
Detta var Blekingevävarnas sätt att träffas denna höst i Coronatider.
Annika Johansson och Anette Levander

Kala gråsvarta grenar mot en blå himmel – kan det bli en randning i en trasmatta eller en rutig duk?
Foto: Anette Levander

17-morrumsan_bengt_vandr_300x300

Foto: Bengt Bergkvist

17-hostlov_annette_vandr_300x300

Höstlöv i blandade orange-gul-gröna toner och former – kan det bli en pläd?
Foto: Anette Levander