Vävträff i Kalix 23 september 2023
26 september, 2023
Månadens väv Januari 2024
2 oktober, 2023

Värmland Dalsvävarnas Workshop i Halmvävning

IMG_0920

2023-09
Med handledning av Ann-Christine Gustavsson lärde vi oss mer om halmslöjd och specifikt vävning med halm.

Vi började med en intressant genomgång om historik, materialet – den specifika Svedjerågen och visning av olika alster såväl mer traditionella vävar samt konstnärligt utförda Koaffer (hårprydnader). Sedan var det dags att visa hur man hanterar råghalmen innan den kan användas för vävning. Halmen ska rensas, blötläggas, sorteras och klippas till utifrån den kvalitet man vill ha på sin väv. Det är många moment innan det är dags att kunna använda rågen som inslag. Det är tids- och tålamodskrävande, men som en deltagare sa ett meditativt arbete. Det går i stort sett att använda hela halmstrået men strået har olika egenskap från rot till ax som med rätt kunskap kan användas i sin helhet eller som specifika bitar.

IMG_0923

Med handledning fick vi sedan själva prova på att använda den beredda halmen i olika vävtekniker, varp och storlek. Som ”pyttebitar” i en bandväv , tunna toppar och mellandelar som effekt i bonader och löpare, dubbla strån i en glesrips och buntar om flera hellånga strån per inslag i en mattväv.

Då vi höll till i anslutning till Axvallagatans Vävstuga i Kristinehamn så blev det även visning av vilka uppsättningar som nu är på gång i vävstolarna. Det blev en uppskattad dag då vi fick ny kunskap, inspiration och tillfälle till allmänt ”vävprat” och erfarenhetsutbyte.