Kvartalets väv i Västerbotten (jan-mar)-17 
5 augusti, 2017
Kvartalets väv i Västerbotten (apr-jun)-17
5 augusti, 2017

Första kvartalets vävare för 2017 

2017-01
Presenterar  vi Helen Karlsson, Vilhelmina

Hej alla glada vävare!

Jag heter Helen Karlsson och bor i lovely Vilhelmina.

Jag har slöjdat i textila material sedan 6-7 årsåldern, då jag hade en mormor Judith Olofsson Åsele som var en riktigt duktig slöjdare. Hon hade tid och kunskap att ge mig. Det är också hon, som gett mig glädjen och lusten att slöjda. Det hon inte lärde mig var att väva. Eftersom jag alltid varit nyfiken på nya tekniker och vävning var en av dem, köpte jag en ny vävstol när jag var 19 år. Jag kunde inget om vävning men lånade böcker i biblioteket och satte upp en löparväv i cottolin. Det blev väl inte den ultimata skapelsen.

Mattor från utställningen “Här dräller det av drällar”. Båda i daldräll.

På slutet av 80-talet gick jag en ettårig vävutbildning och den öppnade ögonen på mig för vad man kunde göra i en vävstol. Jag har alltid haft en väv uppsatt, men har inte hunnit väva så mycket med tre barn och en man som ofta jobbade. Nu finns det däremot tid till vävning men min nacke och rygg säger ofta ifrån att nu är det nog. Tursamt nog har jag en snäll man som är en hjälpande tredje hand till mig.

Helst väver jag trasmattor i rosengång. Jag tycker att de ger så många möjligheter till variation och dessutom möjlighet att återbruka material, vilket jag tycker är viktigt. Ibland utmanar jag mig själv till att väva annat, det är kul att pröva något nytt.

Inför vävmässan  i Umeå 2014 blev jag tillfrågad om att vara med i vävgruppen 18 vävare i Västerbotten. Det har varit roligt och intressant att träffa andra duktiga vävare och dessutom att få representera inlandet. Extra kul har det varit att utställningen “Här dräller det av drällar” fick sin premiär i Vilhelmina.

Ja, det var lite om mig/ Helen Karlsson

Trasmatta i rosengång.

Vit duk i upphämta

Mattor i daldräll

Kudde i bottentäckesväv