Årsmötesträffen 2019 i Boden
16 mars, 2019
Monicas passion för trasmattor
23 mars, 2019

Medlemsresa till FÅRfesten i Kil 2019

farfesten3_300x300

Vi var femton morgonpigga och förväntansfulla damer

som 1 mars gav oss ut på en två-dagars bussresa för att besöka FÅRfesten i värmländska Kil. FÅRfesten är en årlig tradition och i år med temat FÅRnyelse.

Syftet med FÅRfesten var att på alla sätt hylla och ge kunskap om den svenska fårnäringen och dess utvecklingsmöjligheter. En förhoppning är att man bättre ska ta till vara på de 1 000 ton ull som ca 580 000 får ger och inte som idag kassera åttio procent av ullen. All ull kan användas till något!

Programmet var innehållsrikt med kurser, seminarier och mängder av utställare som alla fått visa att deras produkter hade anknytning till FÅRet. Temat var ju FÅRnyelse så det visades mer eller mindre fantasifullt återbruk av kläder och textilier med budskapet: ”Ta tillvara, återbruka, stoppa och laga!” Till tävlingen ”Länge leve koftan” hade Gerd Strömberg lämnat bidrag. Det var makens blå kofta som hon ”förstärkt där det ojämnt spunna afrikanska garnet bildat hål. Koftan fanns att se tillsammans med andra utvalda tävlingsbidrag.

FÅRfesten var välbesökt. Många passade på att köpa vackert fastlagsris med färgglada ullbollar. Utställarna visade ullgarner och tyger i alla möjliga färgnyanser och kvalitéer och det fanns stickade och broderade alster att beundra. Och förstås vackra fårskinn! Var man stadd vid kassa kunde man handla men det gick lika bra att ”ögonshoppa”. Här fanns även mycket tovat som mössor, väskor och roliga figurer, tavlor och skulpturer.

Timmarna gick medan vi strosade runt, lyssnade av seminarier eller såg FÅRfestens show ”FÅRnyelse i Fårsalongen”. En fartfylld modevisning som visade kreativt återbruk och hyllade det nyttiga FÅRet.

Våra två dagar i Värmland gick fort. Efter första dagen i Kil blev det bussfärd till Karlstad för övernattning på Hotell Gustaf Fröding. Vi åt en gemensam och trevlig middag innan det var dags att krypa till kojs. Sent på eftermiddagen andra dagen lämnade vi FÅRfesten för resa mot Östergötland. För att pigga upp oss på hemvägen hade vår suveräna researrangör Gerd ordnat med ett mycket uppskattat kvällskaffe i en mysig kaffestuga. Här passade vi också på att ha dragning på vårt reselotteri.

 

Birgit Johansson

farfesten6_300x300
farfesten9_300x300
farfesten7_300x300