Månadens väv Mars 2024
29 februari, 2024
Årsmötesträff i Petiknäs 2024
11 mars, 2024

FÅRfesten 2024

fårfest 2024 1

Stort tack till alla besökare på FÅRfesten 29/2 – 2/3! Vi hade en jämn och tidvis intensiv ström av besökare i vår monter att prata vävning med.

Vi träffade vana vävare, de som tidigare hade vävt, de som kommer ihåg att mamma eller farmor vävt, de som gärna ville börja och de som knappt sett en vävstol men fascinerat studerade vår lilla vävstol. Flertalet av våra besökare var kvinnor liksom på hela FÅRfesten. Vi träffade också några män varav en berättade att han tidigare vävt med sin far och åkt runt på marknader och sålt löpare. Det var intressant nog flera unga, både män och kvinnor som nyss skaffat vävstol och ville lära sig mer om vävning och om föreningen. Vi fick mycket förfrågningar om kurser och vävstugor. Här har vi nog både en möjlighet och ett ansvar att släppa in nya medlemmar i våra vävstugor och på andra sätt vara behjälpliga med råd och stöd. Det såldes en hel del profilprodukter och många visade intresse för att vilja bli medlemmar i Riksvävarna.

Vi fick kontakt med vävstugor på andra sidan gränsen i Norge som gärna tar emot besök. Så det kan säkert bli en rundtur där framåt hösten.

Fårfest 2024 2

I lokalen ”Höskullen” hade Region Värmland Skaparverkstaden ”FÅR jag väva”. Här fanns möjlighet att prova på att väva små väskor och band men också testa en bordsvävstol. För alla men kanske mest för de yngre fanns lekhuset där väggarnas uppsatta varp byggdes upp med inslag och ryaknutar. Skaparverkstaden var inredd med mjuka mattor och det var en inbjudande miljö att i lugn och ro sitta ner och skapa, lite av en oas mitt i den för övrigt rätt stimmiga miljön. Och givetvis var allt material av ull!
I Skaparverkstaden fanns även möjlighet att lyssna till miniföreläsningar på ca 15-20 min. Värmland Dalsvävarna höll i två av dessa dels ”Variation i väven – inspiration att väva på liten vävstol” och ” Att mötas i väven! Ett samtal om betydelsen av Vävstugan och andra mötesplatser”. Båda föreläsningarna innebar intressanta frågeställningar om hur vi som vävare och som förening kan möta och bidra till att utveckla ett märkbart förnyat intresse för vävning.

fårfest 2024 3

Britt-Marie Berggren, som har hand om Riksvävarnas profilprodukter har det egna företaget ”Hemvävt”. Hon deltog med detta som utställare och hade sin monter bredvid oss, där hon sålde ylletyger och ylleband. Det var många som stannade upp för att intresserat se på och ställa frågor då hon vävde på sin bandvävstol. Det gav ett bra komplement till vår monter.
I övrigt var det inte många utställare som direkt var inriktade på vävda produkter vilket en hel del besökare som vi pratade med efterfrågade. Det är ju något att tänka på inför kommande FÅRfester.