Webcafé 24 november – UFO
3 november, 2021
Vävträff x 3 i Luleå 13 november
14 november, 2021

Kurs i brickbandsvävning i Linköping oktober 2021

reg16oste_brickband4

Vi var fyra deltagare

som med stöd av vår kursledare Gabriella Lundqvist skulle lära oss den urgamla konsten att väva band med brickor.

Först gav Gabriella oss en kort historiebeskrivning och introduktion till brickbandsvävningen sedan fick vi varsin papperspåse med kursmaterial. Påsen innehöll en varpfläta, solvnota, inslagsgarn, ett antal 4-hålsbrickor, och den viktiga låsnålen. Efter att vi märkt upp våra brickor enligt anvisning, trätt dem enligt bifogad ”solvnota” och spänt varpen mellan sig själv och ett stadigt bordsben, då var det dags att börja väva. Detta gjordes genom att man vred brickorna ett kvarts varv åt gången, förde in ett inslag, tryckte till och vred brickorna igen för nytt skäl. Då vi fått egna ”solvnotor” och egen varp varierade också våra band till utseendet. Allt för att vi skulle få se så många bandprover som möjligt.

Den här kursen lärde oss hantera grunderna i brickbandsvävning och med den kunskapen i ryggen ska vi framöver själva kunna komponera egna och mer komplicerade mönster än våra övningsmönster. Vi lärde oss att det bara är den egna fantasin som sätter gränser då brickbandstekniken i sig är mycket tillåtande – bara man håller ordning på sina brickor!

Tack vare att vår kursledare Gabriella hade förberett kursdagen så väl kom vi snabbt i gång med den roliga vävningen. All behövlig teori och annan nyttig information fick vi fortlöpande under dagen liksom tips på litteratur och inköpsställen. Innan kursdagen var slut fick vi ytterligare en påse med övningsmaterial och ett väl genomtänkt och innehållsrikt kompendium för den fortsatta brickbandsvävningen hemmavid. Kompendiet innehöll det mesta av vad vi som nybörjare behöver veta.

Varmt tack till kursledaren för en innehållsrik och mycket trevlig kursdag!

Birgit Johansson

reg16oste_brickband1
reg16oste_brickband3
reg16oste_brickband5