”Vävrundtur i Danmark” sept. 2019
19 september, 2019
Studiebesök i Lövsele
5 oktober, 2019

Axmattan årets vackraste trasmatta

De vinnande mattorna

Lite regn stoppar inte väventusiaster. När Handvävarna i Dalarna-Västmanland firade Trasmattans dag i Gammelgården i Borlänge lördagen 7 september kom cirka hundrafemtio personer för att titta på mattor och rösta på sin favorit.

Margareta Pålar från Ludvika vann årets omröstning av den vackraste trasmattan med sin axmatta i rosa och blått. Men det var jämnt i toppen. Det skilde bara fem röster mellan vinnaren och tvåan som var en klassisk trasmatta i blått och gult vävd av Ann-Marie Karlsson från Borlänge. Tredje plats delades av tre mattor, det var en matta vävd i gåsöga av Lena Skoglund, Smedjebacken, en klassisk trasmatta i gröna och bruna toner av Annika Eriksson från Knallasbenning och en kransmatta som Birgitta Larsson från Malung hade vävt.

Totalt deltog femton vävare med 25 mattor i årets Trasmattans dag, som var den tredje i ordningen. Utställningen var som tidigare år i logen på Gammelgården i Borlänge.

Här fanns det allt från klassiska trasmattor i tuskaft till tuskaftsmattor med slarvtjällsinplock, sniljebårder eller rosengångsbårder, dessutom dubbelvävda mattor och mattor vävda i kypert eller dräll.

Text och foto: Anna Östlund