Kvartalets väv i Västerbotten (apr-jun)-17
5 augusti, 2017
Kvartalets väv i Västerbotten (jul-sept)-17
5 augusti, 2017

Andra kvartalets vävare för 2017 

Anna Liljestrand, Umeå

2017-01
Andra kvartalets vävare 2017 presenterar vi Anna Liljestrand, Umeå

Anna Liljestrand, Umeå kallar sig gräsrotsvävare – hon designar inte själv, har aldrig visat något på utställning och har aldrig sålt något opus.

– Jaså. Vad väver du just nu? En matta kanske. Den frågan känner nog många vävare igen och kan svara ja på. Men sedan jag kom med i Vävrosen i Umeå inser jag ännu tydligare att vävning är så mycket mer, all planering förstås, och så en kvinnogemenskap med djupa rötter i historien. Det där kläppet från metallspärren när varpen sakta rullas runt garnbommen blev nästan magiskt, när jag hörde det igen efter flera års vävuppehåll.

Hemma på vardagsrumsgolvet ligger sedan 70-talet en 8,4 kvadratmeter olivgrön trasmatta som jag INTE gjort själv. Men det  finns med i annan färgställning och mindre format i Eva-Lisa Nordins Trasmattor, en bok som inspirerat mig mycket.

Kolåsens Barbro

Dubbelväv

Min gamla soffa har fått en ny dyna i dubbelbindning med stoppade rutor. Inspiration och konsultation hos Gertrud Lindgren, Gräsmyr. Jag använde syntetvadd som stoppning. Inte  direkt billigt. Någon annan tog mattrasor sönderklippta i småbitar. Hur vore det med fårull?

Och tack och lov för en  bred och rymlig vävstol när två äldre damer ska sitta på golvet, som gömda i en koja, och knyta upp 64 trampsnören.

På mitt lilla soffbord ligger en daldrällskvadrat med inslag av entrådigt ullgarn. Jag minns och ler. Att använda restgarn är en dygd och ger spänning åt livet. Ska det räcka? Neeej, slut på garnet och bara en centimeter kvar. Så retligt. Men hemma pöste en stor kudde med mörkrosa överdrag, och från sömmen på avigsidan kunde jag repa upp just de få meter jag behövde.

Den här veckan har vi solvat färdigt en liten duk, Kolåsens Barbro. Förebilden har vår vävkompis Brita Tedebrand hittat vid en bouppteckning i Jämtland. Ganska snart dags för provvävning alltså. Trots god planering och noggrannhet kan fel ha smugit sig in. Men i min grundkärlek till vävning finns insikten och erfarenheten att allt går att rätta till – även om det  tar tid.

Duk i daldräll