Detta hände 2016
31 december, 2016
Årsmöte – 18 mars 2017
18 mars, 2017

Utställningen “Fyra årstider” i Oskarshamn

Visades några veckor vid årsskiftet 2016/2017

Sydostvävarnas utställning på Konsthallen i Oskarshamn 10 dec 2016 tom 29 januari 2017

Birgitta Gillsjös och Ingerd Peterssons upplevelser av utställningen
”Fyra årstider – vävar för hela året” var en utställning som bjöd på både fascination och inspiration. Sydostvävarna hade uppmanat sina medlemmar att bidra med vävar och resultatet ställdes ut under två månader i Oskarshamns konsthall. De drygt 250 vävar som fanns med på utställningen visade den fantastiska bredd som vävning innebär. Här fanns vitt skilda material, många olika tekniker, olika kvalitéer och så klart skiftande användningsområden och färger.

Ett stort tack till de ca 50 vävare som låg bakom allt detta material. En kan bara ana de timmar som legat bakom skapandet. Och de som arrangerat utställningen hade också gjort ett mycket gott arbete, för det är en konst att få så många saker att placeras så de kommer till sin rätt.
Temat var ju årets alla tider och vävarna hade delats upp efter sina färger: från det vita i vinterns snö, via ljusgrönt i vårens första knoppar och blått vid havet under sommaren till sprakande orange och bruna höstfärger innan cirkeln slöts med julens röda och det midvinterblå. Denna uppdelning medförde att varje väv var placerade tillsammans med andra som den harmonierade med. Det blev vackert och vilsamt att se på. Jag hade glädjen att besöka utställningen tillsammans med min mamma. Eftersom vi kan ungefär lika mycket om vävning och är lika nyfikna och intresserade så förstärkte vi varandras upplevelse. Vi vandrade långsamt runt (två varv) i årscykeln och lät oss förundras, förtjusas, förvånas och – någon gång – förskräckas. Med andra ord en jättetrevlig upplevelse.
Text och bilder: Birgitta Gillsjö

Andäktigt 
Ja så kändes det när vi gick in i Oskarshamns kulturhus.
Redan i foajén möttes vi av en liten ”shop” med försäljning av vävnader, så stämningen triggades upp!
Jag har vävt mer eller mindre i hela mitt liv, gillar spelet mellan olika färger och klurandet med att räkna och testa, mer än själva skyttlandet. Nu kom jag till himmelriket, Sydostvävarnas utställning ” Fyra årstider- vävar för hela året”.
Tack alla ni Sydostvävare, som vävt, planerat, hängt utställningen och avslutat den. Så många fina vävar, kläder, inredningsdetaljer, imponerande!
Kreativiteten och förnyelsen bland Sydostvävarnas medlemmarna har exploderat.
Text: Ingegerd Petersson, imponerad medlem i Kalmar

161210 Utställningen-1
161210 Utställningen-15
161210 Utställningen-13