Väva Färglatt i repris
16 januari, 2016
Skaftväxlingskurs på Gamleby folkhögskola
28 juni, 2016

Sydostvävarnas Skåneresa

Vi hade tur med vädret men framför allt så hade vi tur med våra olika besöksställen.

När vi samlades ombord på bussen, som säkert rattades av Anton Kasselstrand, var stämningen härligt glad, skratt och sorl avlöste varandra. Förväntansfulla och nyfikna på allt vi hade framför oss tillsammans med vävare från hela Kalmar län och under Anna-Claras välplanerade ledning.
Första stoppet packades matsäcksväskorna upp och det smakade utmärkt i det varma vädret och en liten sjö bredvid rastplatsen gjorde det hela perfekt.

Första stoppet, Borgs garner, som höll på att flytta, hade trots det mycket att bjuda på och påsarna fylldes raskt med allehanda garner. Så vidare mot företaget Klippan, som bjöd på ett fint urval av vävda alster och mycket mera. En entusiastisk och kunnig guide informerade oss om företaget och dess historia. Numera vävs deras produkter i Lettland av duktiga väverskor och Klippan kan utvecklas och leva vidare.
Ängelholm och hotellet väntade på oss och var riktigt trevligt efter en god middag och dragning av alla lottringar. Sängen var bekväm och vi sov riktigt gott.
Så dags för, i mitt tycke resans höjdpunkt, Märta Måås-Fjetterströms ateljé i Båstad. En eloge till Anton, som skickligt rattade den stora bussen på de trånga gatorna. Märta Måås-Fjetterström levde 1873-1941 och anses som en av våra skickligaste textilkonstnärer. Hon var utbildad teckningslärare och ritade hela sitt liv mönster för textiler.1919 startade hon sin första ateljé med 15 anställda väverskor, som vävde efter Märtas mönster både i flossa och röllakan.
Fram till sin död hann hon rita 700 mönster som idag utgör en kulturskatt och arv att föra vidare. Idag vävs enbart på beställning och många mattor hamnar runt om i världen.
Carl Malmsten och hans fru var Märtas goda och trogna vänner, en vänskap som betydde oerhört mycket. Tack vare Carl Malmstens initiativ bildades MMF aktiebolag, som lever än idag. Vi lyssnade andäktigt till VD Angelica Perssons kärleksfulla och kunniga introduktion till MMF. Vi hade kunnat stanna en hel dag där.
Raskt in i bussen och färd mot Linneväveriet där vi hälsades varmt välkomna. Efter all färgglädje hos MMF bleknade linneväveriet tyvärr en aning. Men imponerande var att de på en dag väver 500 meter, inte så illa.
Solen stod högt och temperaturen steg ytterligare när vi drack elvakaffe med läckra bakverk. När sedan ryktet gick att Nya Vävboken såldes för 49 kronor blev det rusning till bokavdelningen. Vi passade även på att i den välfyllda Grönsakshallen köpa färsk Bjärepotatis och solmogna jordgubbar.
Så var det dags för Östra Karups Vävstuga, där flitiga väverskor visade upp sina alster, var jag imponerad av att de lyckats få in så många vävstolar under takåsen.
Bussfärden gick nu mot våra hemtrakter, en ganska lång resa men med lunchstopp och senare stopp för eftermiddagskaffe rullade bussen på mot våra olika avstigningsplatser.
För mig, som ända sedan jag var en liten flicka i Västervik, varit road av garner och dess olika schatteringar i min faster Karins handarbetsaffär på Storgatan 17 gav denna resa så många fina upplevelser. Tack för en lyckad vävresa och varmt tack till alla som möjliggjort den, ingen nämnd och ingen glömd.