Skaftväxlingskurs på Gamleby folkhögskola
28 juni, 2016
Trasmattans dag i Madesjö/ Nybro
31 juli, 2016

Skura mattor i Klapphuset

Den 2:e juli firande Hembygdsförbundet 100-års jubileum med diverse arrangemang på Stortorget i Kalmar.

Sydostvävarna deltog med tvätt/skurning av mattor i Klapphuset i Kalmar. Vi var sex medlemmar som visade hur det går till att skura mattor. Det kom en strid ström av besökare och tittade, framförallt på det anrika Klapphuset, som idag är det enda, som finns bevarat i vårt land.
Somliga av besökarna hade varit i Klapphuset, som barn, med sina mödrar eller andra som skurat mattor eller sköljt tvätt. Innan det fanns tvättmaskiner tvättade man och kokade vittvätten i stora bykgrytor och sedan gick de kvinnor som bodde i närheten med sina kärror och sköljde den i Klapphuset. Vissa dagar skurades det mattor och andra dagar sköljdes det tvätt där.

Det kom en man, numera boende på Kattrumpan, och frågade om kan kunde komma och skura sina mattor. Det var ett trevligt och spännande initiativ. Det visade sig att denne man hade som tradition att skura mattor i Klapphuset. När barnen i familjen var små och var med i Klapphuset värmde han Bullens varmkorv på spritkök till barnens förtjusning. Max 11 år, hade varit och tittat i Klapp¬huset tidigare och var nyfiken på hur man skurade mattor. Han kom på besök och fick skura. Han har beställt en egen trasmatta av farmor som hoppas att han kommer att skura den i Klapphuset.
Det var en varm och solig dag med bra torkväder vid 15-tiden kom en regnskur, men då var det dags att avsluta en givande dag.