Sydostvävarnas Skåneresa
23 maj, 2016
Skura mattor i Klapphuset
2 juli, 2016

Skaftväxlingskurs på Gamleby folkhögskola

Veckan efter midsommar bestod av roliga och lärorika dagar för oss som var på skaftväxlingskurs på Gamleby folkhögskola.

Jag hade med mig en varp, lite olika inslagsgarn och en stor nyfikenhet när jag åkte dit. Hela måndagen gick åt till att sätta upp våra vävar och göra iordning vävstolarna, men sen ägnade vi oss åt att väva hela dagarna. Vävandet är ju en glädje i sig. Att dessutom få lära sig nya saker, testa flera olika varianter, ta del av andras kunskaper och lära känna nya människor gjorde veckan full av glädje och energi.
När man ska väva med skaftväxling träs en del av varptrådarna genom solv som inte sitter på skaften på vanligt sätt, utan är lösa. Dessa lösa solv har en tyngd i botten för att de ska hänga rakt, och en pärla fastknuten överst för att man ska kunna hänga upp dem på en slags redkam. Man har två sådana redkammar nedknutna till tramporna och hur man flyttar solven mellan kammarna påverkar vilket mönster man får när man väver.

Vi satte upp åtta olika sorters provvävar i varierande kvalitéer och tekniker:
Två jacktyg i taqueté resp liseré, tre mattor i taqueté, samitumvariation resp i solvad taqueté, en beiderwand, en filt i taqueté och ett möbeltyg i samitum. När vi vävt en stund på någon av dem och kände oss klara med den väven bytte vi vävstol med någon annan så vi hann med att testa flera olika. När vi sen klippte ner allt på fredags¬efter-middagen fanns det alltså många små provlappar som visade på inspiration och ny kunskap.
Ibland var det samling runt en vävstol när kursledaren Gisela von Weisz ville visa oss alla någon detalj eller något smart sätt att arbeta. Hon inspirerade oss också genom att visa och berätta om vävar hon gjort. Marianne Käfer var samordnare på kursen och gav oss tips på hur man kan göra sina egna skaftväxlingsverktyg och hur man kan skapa mönster. Och alla andra på kursen delade också generöst med sig av tips och erfarenheter. Stort tack till er alla. Jag hade en kul vecka då jag lärde mig massor. Tack också till i Sydostvävarna och Gamleby Folkhögskola i vars gemensamma regi kursen hölls.

Text: Birgitta Gillsjö Bilder: Birgitta Gillsjö och Eva-Lena Lundberg