Foto: Emil Tjärnström

Program till Riksårsmötet 2020!

Bokningsformuläret stängt.

Program fredag 24 april

12-RAM-20-Bussutfl-fr-1_600x600
12-RAM-20-Bussutfl-fr-2-5_600x600

Heldagsutflykt (9 timmar)
Skellefteå – Skråmträsk – Burträsk – Ö Estersmark – Vallen – Skellefteå

Avresa från Medlefors Folkhögskola 08.00

I Skråmträsk besöker vi paret Asta och Erik Hellgren. Erik har producerat skinnskor här sedan 1989. Verksamheten har kompletterats med caféverksamhet i Skråmträsk Kvarn. Vi ser produktionen och dricker förmiddagskaffe innan fortsatt färd till Burträsk.

I ett annorlunda byggnadsminnebevarat hus finner vi textilkonstnärinnan Vivianne Stenlund. Hon visar oss helt kort runt i huset innan vi kommer till ateljén. Här skapas bl.a. fantastiska bilder med nål och tråd. Vi låter oss hänföras av hennes skapande innan det är dags för lunch. Efter lunch åker vi till Östra Estersmark för ett besök på Ekorrbo Hantverk. Här hos Ulla och Jörgen Holmström skapas vackra användbara alster i textil och trä. De berättar om hur de skapar inspiration genom gemensamma teman. Vi gör ett besök i gårdsbutiken och dricker eftermiddagskaffe innan vi fortsätter vår resa.

I den vackra byn Vallen möter vi konstnär Barbro Frimodig. För henne handlar det mycket om lusten, möjligheter och utmaningar i material, färg och form. Hon tar emot i den lilla ateljén där hon visar och berättar om sina arbeten i bildväv, varptryck, broderi mm. Finns möjligheten så visar hon också kapellet som ligger granne, där hon har ritat och vävt altarbild och predikstolskläde.
Åter i Skellefteå kl. 17.00.

Fredag 24 april kl. 08.00-17.00
Pris: 620:-
Kaffe fm och em samt lunch ingår i priset.

12-RAM-20-Textilhistorisk-vandring_600x600

Rundvandring med utställningar:
Textilhistorisk vandring genom riksintresset Skellefteå sockencentrum

Denna programpunkt erbjuds även på söndag förmiddag.

Avgång från Medlefors folkhögskola 14.00 på fredagen. Tillsammans promenerar vi genom riksintresset Skellefteå sockencentrum och besöker inte mindre än fem olika utställningar.

I Skellefteå landsförsamlings kyrka med anor från medeltiden får vi beundra äldre och nyare kyrkotextiler i sin rätta miljö med Lissmarie Larsson-Bengtsson som vår guide. Därefter styr vi kosan förbi Sveriges längsta träbro och vidare genom Bonnstans gamla timrade längor med övernattningsbostäder för långväga kyrkobesökare. Kanske kommer någon av kamrarna stå öppen för oss att titta in i. Slutligen når vi museiområdet Nordanå där vi besöker 18 vävares helt nya utställning på Handens hus, Kågegården där Kristina Friberg kommer att visa skatter ur Skellefteå museums textila skattgömmor och Nordanås egen vävstuga som visar sin verksamhet och en utställning med för Västerbotten typiska textilier. Fikar gör vi på Nordanås café som ligger i Skellefteå stads gamla samskola som idag är Skellefteå museum där även utställningen Ull för livet visas.

Total längd för vandringen är 4 kilometer, se till att klä dig för Skellefteås aprilväder som kan bjuda på allt från vårvintersol till snöoväder. I turen ingår karta och informationshäfte samt fika.

Fredag 24 april kl. 14.00-17.30
Pris: 100:-

12-RAM-20-Under-fallen_600x600

Föreläsning
Under fällen – om fällar och fälltäcken i Västerbotten

Kristina Ersviken

Kristina berättar om och visar de fällar och fälltäcken som är funna i Västerbotten och tar upp vävtekniker, traditioner samt tillverkning av långullsfäll.

Kristina Ersviken är länshemslöjdskonsulent i Västerbottens län.

Fredag 24 april kl. 16.00-17.30
Max 30 deltagare
Pris: 200:-

12-RAM-20-Zoom-Loom_600x600

Workshop
Zoom Loom – minivävens möjligheter

Ringvor Gustavsson

Vävramen är ju en gammal företeelse och Zoom Loom är en liten vävram av modernt snitt för tillverkning av små kvadrater med en vacker uddkant. Kvadraterna går att väva ihop under arbetets gång till större vävar, eller att väva in i andra vävar till en vacker ”volang”. Här får du en introduktion i vävning i Zoom Loom och en demonstration av vilka möjligheter den erbjuder i form av tekniker och produkter. Den lilla vävramen är ett behändigt sätt att ta med sig vävningen på resan. Ett bra sätt att visa att det inte alltid krävs utrymmeskrävande vävstolar. En enkelt bärbar, liten vävram kan vara en ingång som väcker intresse för vävningen för nybörjaren som sedan leder fram till ett intresse att vidga sina vyer inom vävområdet. Ta denna möjlighet att prova på redskapet och att diskutera hur det kan utnyttjas för att väcka intresse för vävningen!

Ringvor Gustavsson är mångkunnig inom den textila branschen. Alltid nyfiken att prova på nya tekniker och utveckla det gamla. Hon håller sommarkurser i sin gård i bland annat spånad och vävning. Se vidare på http://spinket.blogspot.com/

Fredag 24 april kl. 20.00-21.30
Max 12 deltagare
Pris: 300:-

Program lördag 25 april

12-RAM-20-Att-folja-trad_ull_600x600

Föreläsning och workshop
Att följa en tråd

Kia Jonsson

Kia Jonssons farmor spann mycket garn, men spinnrocken var tabu att vidröra. Det väckte Kias nyfikenhet och hon började redan som sjuåring att experimentera med spånad. Sedan dess har hon hunnit med att spinna tråd av det mesta som kan likna en fiber, exempelvis lump, sockerrör, nylon, mjölkfibrer och rosenfibrer. I det tidigare missionshuset i Tväråbäck utanför Vännäs har Kia inrättat ett spinnrocksmuseeum, en textil verkstad samt ett café. Följ hennes inspirerande berättelse om hur trådens historia och vardagsmagi lett henne dit. Kia inleder med att dela med sig av sin kunskap och sina erfarenheter före kaffepausen. Därefter får du stifta bekantskap med olika fibrer, prova på att spinna med slända och införskaffa något spännande garn.

Lördag 25 april kl. 8.30-12.00
Pris: 200:-

12-RAM-20-Mina-vavda-tanketradar_600x600

Föreläsning
Mina vävda tanketrådar

Karin Wallin

”Mina tanketrådar finns i mina textilier. Vävstolen är mitt verktyg och garnet mitt material. Jag vill berätta något genom uttryck och utformning. I föreläsningen berättar jag om vävning i mitt liv med fokus på några tematiska utställningar som jag haft de senaste åren samt om min vävning till olika kyrkor.”

Karin Wallin ser sig som en skånsk västerbottning med bostad i Nordmaling och fritidshus i Skåne och inspireras av både den sydländska och norrländska naturen. Hon är textil konsthantverkare med vävning som sitt stora intresse, men även andra textila hantverk. Karin arbetade fram till sin pension som universitetsadjunkt på institutionen för estetiska ämnen vid Umeå universitet och har där utbildat blivande lärare i textil. Hon har visat sitt konsthantverk i en uppskattad utställning bland annat i VävstolsMuseet vid vävdagarna 2019 i Glimåkra.

Lördag 25 april kl. 8.30-10.00
Max 30 deltagare
Pris: 200:-

12-RAM-20-Patinerare-NO_600x600

Föreläsning
Patinerare på Norrlandsoperan

Lotta Lundstedt

”Att jobba som patinerare handlar om att tolka och förverkliga kostymörens idéer om ett sceniskt uttryck, i detta fall inom opera. Det handlar om att få plaggen eller materialet att uttrycka en viss känsla. I labbet har jag möjlighet att experimentera med olika estetiska uttryck som befinner sig i framtiden, historien eller som ska visa klass, status och identitet. Jag jobbar med de små detaljerna, färgar, målar och bearbetar material som lyfter hela upplevelsen hos publiken. Det handlar om att gestalta, leta efter och hitta det som kostymören är ute efter och om detta arbete kommer jag berätta.”

Lotta jobbar i huvudsak som utbildare och lektor på konstnärlig grund vid Institutionen för estetiska ämnen vid Umeå Universitet. Där undervisar hon främst fristående kurser inom modedesign. Som konstnärlig lektor har hon dessutom möjlighet att undersöka sitt eget konstnärskap i en vetenskaplig kontext. Vid sidan av detta har hon jobbat i färgeriet och patineringslabbet på Norrlandsoperan under flera år.

Lördag 25 april kl. 10.30-12.00
Max 30 deltagare
Pris: 200:-

Årsmöte

Årsmötesförhandlingar

OBS, anmäl ditt deltagande på årsmötesförhandlingarna i bokningsformuläret! 

Lördag 25 april kl. 13.30-17.00

Festmiddag på Medlefors Folkhögskola & Konferens

Den traditionella festmiddagen intar vi på Medlefors Folkhögskola & Konferens. En trerätters middag serveras i restaurangen. Dryck köper var och en på plats. Vi bjuder även på underhållning.

Lördag 25 april kl. 19.00
Pris: 350:-

Program söndag 26 april

12-RAM-20-Bussutfl-sö-1_600x600

Heldagsutflykt (7 timmar)
Skellefteå – Rengård – Svansele 13 mil

Avresa från Skellefteå, Medlefors Folkhögskola 08.00.

I Rengård stannar vi till hos Ringvor Gustavsson. Här stiftar vi bekantskap med en hantverkare av det genuina slaget. Hon håller kurser i olika tekniker, väver med och utan vävstol samt bakar då och då även mjukkaka i den vedeldade bakugnen. Här dricker vi förmiddagskaffe med hembakat bröd. Ringvor visar oss även en vävstuga i grannbyn innan vi åker vidare.

Hos Svansele Småbruk säljer gårdsbutiken ekologiskt, lokalt producerat kött, charkuteri, skinn och garn från egna gotlandslamm. Vi får en rundvandring på gården bland bin, får och islandshästar innan vi äter lunch kl. 13.00. Bussen tar oss därefter åter till Skellefteå med hemkomst kl. 15.00

Söndag 26 april kl. 8.00-15.00
Pris: 470:-
Kaffe fm och lunch ingår i priset.

12-RAM-20-Rug-Hooking_600x600

Workshop
Rug Hooking/Hakning

Annica Näslund

Hakning är en teknik att tillverka bland annat mattor genom att på uppspänd säckväv dra upp öglor av trasor med hjälp av en virknål. Det ger oändliga möjligheter att skapa härliga och färgglada mönster. Tekniken har varit vanlig i Nordamerika men är mindre känd i Sverige. Här får du möjlighet att låta fantasin flöda och skapa din egen ”hookie”. På en bit säckväv uppspänd i en broderiram skissar du ett mönster och fyller i med trikåtrasor till ett dekorativt grytunderlägg. Har du Vävmagasinet nr 2/10, kan du läsa mera om tekniken eller Googla på Rug Hooking.

Annica Näslund har mångårig erfarenhet av vävning och håller i trådarna i vävstugan i Holmsund. När inte vävstolen finns till hands tar hon även till virknålen och skapar både mattor och dynor. Se några av hennes alster på http://anniwww.blogspot.com/

Söndag 26 april kl. 8.30-10.00
Max 12 deltagare
Pris: 200:-

12-RAM-20-Holmovaven-blå_600x600

Föreläsning
Holmöväven

Annika Sandström

Holmöväven kännetecknas av att man i inslaget växlar mellan tuskaft och kypert. Varpen är i lin eller bomull och inslaget i ull. Traditionellt har väven använts som framsidor till fälltäcken. Det finns exempel på åtminstone tre olika färgställningar i textilarkivet på Västerbottens museum. Det mest kända exemplet på Holmöväv är förklädet till Västerbottensdräkten som tillkom inför prinsessan Sibyllas besök i Västerbotten 1933.

”Jag är uppvuxen i Stockholm men sedan 40 år bosatt i Umeå. Jag har vistats mycket på Holmön och varit engagerad vid Holmöns båtmuseum sedan starten för 22 år sedan. Där har vi varje sommar byggt unika utställningar, varav några behandlat öns textila traditioner. I början av 2000-talet inventerade jag tillsammans med Anette Kurkkio textilier på Holmön som sedan visades på museet.” Nyskapade objekt med inspiration från Holmöväven visades på utställningen ”5 färger-5 årstider” (2012) på initiativ av Karin Lundemark. Gå gärna in på www.holmonsbatmuseum.se under fliken Utställningar på besök.

Söndag 26 april kl. 10.30-12.00
Max 30 deltagare
Pris: 200:-

12-RAM-20-Textilhistorisk-vandring_600x600

Rundvandring med utställningar
Textilhistorisk vandring genom riksintresset Skellefteå sockencentrum

Avgång från Medlefors folkhögskola 8.30 på söndagen.

För närmare information se motsvarande programpunkt på fredag.

Söndag 26 april kl. 8.30-12.00
Pris: 100:-

12-RAM-20-Bolstret-Medle_600x600

Bolstret från Medle

Lina Lindén

När Skelleftå museum påbörjade sina insamlingar av föremål och textiler hade kanske det bästa redan hamnat på Skansen, eller var det så? Medlebolstret från ”fru Person” lämnades in av Aggan Åman till Skellefteå museum och är helt i lin eller hampa. Bolstret är randigt i ofärgat, gult och blått och troligen växtfärgat. Trots sin ålder känns mönstret modernt.

Lina Lindén arbetade med analys och rekonstruktion av Medlebolstret i samband med en kurs på Sätergläntan och berättar här om sin rekonstruktion. Ett projekt som inte tog slut när kursen tog slut eller ens när varpen tog slut…

Söndag 26 april kl. 13.00-14.30
Max 30 deltagare
Pris: 200:-

Utställningar på Medlefors

Under årsmöteskonferensen kommer utställningen ”Dynor och skärvor i skön förening” att visas alla dagar i en av anläggningens sessionssalar. I samma sal kommer även lokala vävstugor och vävare att visa upp sin verksamhet.

Fredag 24 april – lördag 25 april kl. 8.00-17.00

Söndag 26 april kl. 8.00-13.00.

12-RAM-20-Medlefors-konf_600x600

Måltider på Medlefors Folkhögskola & Konferens

Måltider på hotellet kan förbokas via anmälningsformuläret på Riksvävarnas hemsida enligt nedan:

  • Förmiddagsfika – lördag & söndag kl. 10.00-10.30 à 60:-
  • Lunch– lördag & söndag kl. 12.00-13.00 à 115:-
  • Eftermiddagsfika – fredag & lördag kl. 15.00-15.30 à 60:-
  • Kvällsmörgås – fredag kl. 18.30-19.30 à 70:-
  • Festmåltid – lördag kl. 19.00 à 350:-

Lunch på fredag går bra att köpa direkt i hotellets matservering.

Boende

Hotellet bokar du själv via nedanstående kontaktvägar och uppger ”Riksvävarna” för att få det rabatterade priset:
Medlefors Folkhögskola & Konferens
Medleforsvägen 2,
931 45 Skellefteå
Tel.nr: 0910 – 57 500
konferens@medlefors.se

Deltagare anmäler och betalar aktiviteter och ev. övernattning. Regionombud, riksvalberedning och en riksrevisor ansöker om ersättning från Riksföreningen på reseräkningen. Ersättningsregler finns på hemsidans medlemssidor. Om ni inte har haft årsmöte, anmäl ombud som styrelsen föreslår och ändra ev. namn senare.
Registrering sker på hotellet och kan göras redan från torsdag kväll.

Erbjudande till dig som inte är medlem i Riksvävarna

Även du som inte är medlem i Riksvävarna är välkommen att delta i aktiviteterna i mån av plats, med ett pristillägg om 100:- för respektive aktivitet. Tillägget syns inte på den bokningsbekräftelse du får, men tillkommer på fakturan.

Erbjudandet gäller inte deltagande i årsmötet respektive festmåltiden på lördag.

Restips

Medlefors folkhögskola ligger 2,5 km väster om Skellefteå centrum i stadsdelen med samma namn, adressen är:
Medleforsvägen 2, 93145 Skellefteå.

Åker du tåg är närmaste slutstationen Bastuträsk och därifrån anslutningsbuss. Det går även bra att åka till Umeå och ta buss därifrån. Tar du nattåget och är morgontrött kan det vara fördelaktigt att åka till Luleå och byta till buss där. Om du bokar via SJ:s hemsida, använd knappen “avancerade alternativ” för att styra resväg. Här går det att boka både tåg- och bussbiljetter tillsammans.

Norrlandskustens bussar (www.tabussen.nu) tar dig till Skellefteå längs kusten från Sundsvall söderifrån eller Luleå norrifrån.

Flyga kan du göra till Skellefteås flygplats, Falmark, som har anslutning med flygbuss eller taxi. Delad flygtaxi går att boka hos Skellefteå taxi (www.skellefteataxi.se). Väljer du flygbuss kan du även kliva av vid Stiftsgården och har då ungefär en kilometers promenad till Medlefors.

Om du anländer till Skellefteå centrum och vill åka lokalbuss väljer du linje 2 mot Mobacken och kliver av på hållplats Uppfinnarvägen. Även länstrafikens bussar 205 (Boliden) och 218 (Medle) går bra. Restiden är mindre än 5 minuter.

Taxi når du även på 0910-17 000.

Hjärtligt välkommen till Riksårsmötet i Skellefteå!