Program till Riksårsmötet 2019!

Du ser först en lista med detaljerat program och sist på sidan ett bokningsformulär.
Använd formuläret på denna hemsida för anmälan. När du skickat formuläret erhåller du en bekräftelse till den e-postadress du angett i formuläret. Beroende på din inställning i din mail-applikation kan mailet ligga i skräpkorgen. Kolla skräpkorgen!
Senast 15 februari 2019 vill vi ha din anmälan sedan stängs bokningsmöjligheten. Eftersom platserna till workshopparna är begränsade är det först till kvar som gäller. Frågor går bra att mejla till ordförande Åsa Pers Lindeborg, e-post: asa_pers@mail.com

Program fredag 5 april

Spinneriet_3 600x600
Erikskulle brudtcke_3 600x600

FULLBOKAD!! Heldagsutflykt till Roslagen

Från Uppsala reser vi österut mot den natursköna Roslagskusten.
Roslagen sträcker sig upp norrut från Stockholm längs kusten förbi Öregrund.
I våra dagar tänker vi nog mest på Roslagsvals, Albert Engströms bilder och historier om rospiggar samt lummigt sommarboende på öar och skär.
Historiskt en kust med naturliga kontakter med Åland, Finland och Ryssland, i form av postrodd, skeppsfart, rysshärjningar och vikingafärder mot öst.  I Roslagen finns också fina textilsamlingar på hembygdsgårdar och museer. Och inte minst det lilla trevliga Roslagsfåret av allmogeras, som en gång försåg de fattiga rospiggarna med ull till allehanda textilier.

Vi åker med Sundbergs buss från hotell Gillet och passerar den lilla staden Norrtälje på vår väg mot Solkustens Spinnverkstad. Där tas vi emot av Ingrid Danielsson som berättar om och visar hela processen från ull till färdigt garn. Tid finns också att handla garner för stick och väv och få sig en förmiddagsfika.

Lunchen intar vi på Åtellet:s restaurang vid Norrtäljeån.
Färden fortsätter sedan genom det vackra landskapet upp till Erikskulle hembygdsgård och museum. Här finns mängder av gammal textil, allt från vardagskläder till de berömda roslagsryorna och vi får en visning av Annkristin Hult, nationell utvecklare för hållbarhetsfrågor med inriktning mot ull.

Vi får naturligtvis också se och höra den fantastiska historien om den vikingatida Viksbåten, som hittades i en åker bara ett stenkast från museet.
Slutligen kan vi även se Häverö Vävares utställning ”15 randhuven – Häverödräkten inspirerar”.

Under eftermiddagen bjuds vi förstås på Erikskulles kaffe med hembakt.

Fredag 5 april kl 8.30–17.00
Pris: 635 kr

Kläder erikskulle 600x600 v1
ErikskulleTextil 600x600 v1
Nålhus 600x600

Workshop: Tälja ett nålhus – Paulina Hermansson, slöjdare

På den här workshoppen övar vi oss att tälja i trä och passar på att tillverka var sitt nålhus för smart förvaring av nålar. Vi använder färskt björkträ, kniv, bandkniv och täljhäst och Paulina Hermansson visar hur vi använder dessa verktyg.
Genom historien har nålhus använts och skapats i olika varianter och material och har, förutom som bruksföremål, använts som accessoar i folkliga dräkter. Den vi skapar är en fiffig variant där nålarna sticks in i en bit filttyg som förvaras hoprullad och indragen i själva nålhuset med hjälp av snodden. Snodden fungerar också som upphängning på en krok eller runt halsen.

Fredag 5 april kl 8.30–11.30
Max 12 deltagare
Pris: 450 kr

Peru 600x600

Föreläsning: En textil resa från Lima till Cuscu i Peru – Kicki Trodin, textilhantverkare

Under tre veckors bussresa genom Peru fick jag en fantastisk textil- och kulturupplevelse. I Lima var det en specialvisning av 2000-åriga gamla textilier från Paracas halvön och textilier från olika kulturperioder. I Chincha alta i Canetedalen träffade vi bönderna som odlar ekologisk bomull som importeras till Sverige. Kameldjuren Vicuna, Alpacka och Guanacon strövade fritt på vidderna i Anderna. Vi träffade de stickande männen på Taquile ön, bodde hos lokalbefolkningen i byn Chari och besökte fantastiska vävare i byarna kring Cusco.

Fredag 5 april kl 10.30–12.00
Pris: 200 kr

Randa trasmatta 600x600

Workshop: Randa en trasmatta – Elisabet Jansson, konsthantverkare

För mig är trasmattor = återbruk. Med stor tillfredsställelse tar jag hand om utslitna textilier och ger dem nytt liv. Men hur använder jag de begränsade mängderna med trasor på bästa sätt? Och hur långt kan jag väva med ett nystan mattrasor? Vi skissar och diskuterar olika sätt att randa en trasmatta.
Deltagarna ska ha med sig limstift och papperssax.

Fredag 6 april kl 13.30–16.30
Max 20 deltagare
Pris: 450 kr

Domkyrkan 600x600

Visning: Uppsala Domkyrka

Vi får en guidad visning av Skattkammaren som är domkyrkans eget museum. Där finns bland mycket annat Drottning Margaretas  gyllene kjortel, världens enda bevarade festklänning från medeltiden.
Vi får också en guidad visning av domkyrkan med väggtextilier som beställdes av några av våra främsta textilkonstnärer när domkyrkan renoverades på 1970-talet.Textilkonstnär Ulla Parkdal som vävde en av dessa textilier kommer att berätta för oss om hur den blev till.

Skattkammaren är tyvärr inte tillgänglig för rullstolsburna eller med rollator eftersom nödutgångarna är spiraltrappor. Och vid brandlarm är hissen avstängd.

Fredag 5 april 13.30–16.30
Pris: 150 kr

Sagornas stickbok 600x600

Fredag kväll middag på Hotell Gillet
Föreläsning av Celia B Dackenberg, formgivare och bildlärare

Fredag kväll är det middag på hotellet med efterföljande föreläsning av Celia B Dackenberg.
Celia är utbildad bildlärare från Konstfack och har bl.a. varit redaktör för tidskriften “Hemslöjden” och mycket mer. Hon är välkänd som formgivare av stickade plagg och har deltagit i flera utställningar. Under Riksårsmötets dagar finns hennes utställning Kulturkoftan på Upplandsmuseet.
Vi får lyssna på Celia efter middagen då hon berättar om de böcker som hon skrivit m.m.
Det bjuds på en-rätters middag med kaffe på maten, dryck till maten köps på plats.

Fredag 5 april kl 19
Pris: 350 kr

Program lördag 6 april

Broderi 600x600

FULLBOKAD!! Workshop: Fritt broderi – Ebba Stålhandske, textilkonstnär och modist

Med inspiration från naturen och genom lekfulla övningar låter vi stygnen flöda i linjer och över ytor. Vi hittar former och detaljer i det som växer och frossar i färger på tyg och garn.
Ta med sysaker, som sax och nålar.

Lördag 6 april kl 8.30–11.30
Max 12 deltagare
Pris: 450 kr

Ull 600x600

Föreläsning: Ull i alla väder – Annkristin Hult, Nationell utvecklare för hållbarhetsfrågor på Nämnden för hemslöjdsfrågor

Ull som kliar och sticks, krymper, är dyrt och äts upp av mal – är det något för dig?
Lyssna, känn och lär mer om den svenska ullens egenskaper och användningsområden som den smartaste av alla fibrer. Vi tittar på olika kvaliteter, både råull och garner från våra spinnerier och hur vi kan använda dem i vävningen. Här tar vi udden av många myter om ull och ger tips på skötsel och förvaring av ylleplagg och hemtextilier.
Annkristin berättar även om pågående ullprojekt i Sverige och utomlands.

Lördag 6 april kl 8.30–10.00
Pris: 200 kr

Linne_2 600x600

Stadsvandring i Uppsala – Hans Odöö, Uppsalaguide

Med självaste Linné som guide gör vi en stadsvandring genom det historiska Uppsala. Märkliga runstenar och mordmysterier i domkyrkans skugga och i det anrika universitetets värld. Vår ciceron Linné i Hans Odöös gestaltning, har uppträtt för kungar och drottningar och turnerat över världen. Mycket humor och oändlig kunskap kommer att krydda denna unika stadsvandring.

Lördag 6 april kl 9.30–11.30
Pris: 175 kr

Blixtfilt 600x600

Föreläsning: Upplandsvävar i ny form – Åsa Viksten Strömbom, handväverska

 Åsa har botaniserat i museer och arkiv och visar bilder och berättar om vad hon funnit. Där finns bland annat några tekniker som är speciella för Uppland. Utifrån boken Upplandsvävar i ny form får vi även höra hur det gamla materialet inspirerat Åsa till nya vävnader. Vi får också ta del av seder och bruk som förekommit kring vävning i Uppland i äldre tid. Tillfälle ges till ställa frågor och att titta närmare på de nya vävnaderna under mottot ”var god rör föremålen”.

Lördag 6 april kl 10.30–12
Pris: 200 kr

Årsmöte

Årsmötesförhandlingar

OBS, anmäl ditt deltagande på årsmötesförhandlingarna i bokningsformuläret! 
Konferenslokal: Gillesalen på Clarion Hotel Gillet
Lördag 6 april kl 13.30–17.00

Festmiddag på Hotel Gillet

Den sedvanliga festmiddagen på lördag kväll intar vi på Hotel Gillet. I den stora festlokalen serveras det på förrätt och varmrätt samt kaffe på maten, dryck köper var och en på plats. Det bjuds även på trevlig underhållning.

Lördag 6 april 19.00
Pris: 490 kr

Program söndag 7 april

Foto: Olle Norling, Upplandsmuseet
Foto: Olle Norling, Upplandsmuseet

Föreläsning: 1 000 år av rya på dryga timmen – Åsa Viksten Strömbom, handväverska

Föreläsningen handlar om ryans historia från bädd till golv. Åsa Viksten Strömbom berättar främst om slitryan, det vill säga rya för bädd och båt men vi får även höra lite om prydnadsryorna.  Slitryorna hade en stor utbredning i södra och mellersta Sverige men hade en särställning i Uppland. Den har också varit en betydande handelsvara. Vi får bland annat höra hur den använts, var den förekommit, hur den framställts och vilka material som använts.

Söndag 7 april kl 8.30–10
Kostnad: 200 kr

Rose 600x600

Föreläsning: Att följa sina drömmar – Rose Tillberg Mattson, textilkonstnär

Lyssna på Rose Tillberg Mattssons föreläsning om sitt vävintresse, som startade i mormors vävstol i Skärsta i Hallstavik. Efter ett flertal vävutbildningar, textillärarlinjen, år av textil-utställningar erhöll hon Svenska Pappers kulturstipendium 2005 för sin textilkonst.
I dag har hon debuterat som författare till romanen ”Hotelldirektören”, första boken i en trilogi, inspirerad av sin märkliga farmors livsresa från barnhemsbarn till hotelldirektör i Häverödal/Hallstavik. Nu väver hon romanens karaktärer.

Söndag 7 april kl 10.30–12
Kostnad: 200 kr

Studio Supersju2 600x600 v1

Visning: Vävutställning med inspiration av samtiden och slumpen – Studio Supersju

I vårens Kaleidoutställning tar Studio Supersju- framtidens vävgrupp- inspiration av samtiden och slumpen.

Vi (är vi sju helt olika vävare?) ska på Kaleido visa sju nya vävar som aldrig har visats förr. Vävarna följer två röda trådar som kommer föra oss samman, eller kanske splittra oss? Ett möte mellan olika eller lika, kontroll och risk, i en ström av heja och bu-rop.

Vävgruppen Studio Supersju grundades hösten 2016 och består av sju relativt unga vävare med examen från Handarbetets Vänner, Konstfack och Textilhögskolan. Tillsammans tar de upp kampen för handvävningen!

1:a visningstillfället: Söndag 7 april 11-12
Kostnad: 135 kr

2:a visningstillfället: Söndag 7 april 12.30-13.30
Kostnad: 135 kr

Måltider på hotell Clarion Hotel Gillet

Måltider på hotellet kan förbokas i anmälningsformuläret.

  • Förmiddagsfika fredag – lördag 10.00-10.30 á 85:-
  • Lunch fredag – lördag  12.00-13.30 , söndag 12.30-13.30 á 219:-
  • Eftermiddagsfika fredag – lördag 15.00 á 85:-

Hotellet bokar du själv och uppger “Riksvävarna” för att få det rabatterade priset
Clarion Hotel Gillet,
Dragarbrunnsgatan 23, 753 20 UPPSALA

Bokning av rum görs via
e-post reservation.cl.gillet@choice.se
Använd bokningskoden 002262 Riksvävarna.

Skriv ut programschema här

Skriv ut hela programmet här

Anmälan stängd!

Varmt välkommen till Riksårsmötet 2019 i Uppsala!