Årsmöte 2020
27 mars, 2020
Blekingevävarnas årsmöte 2020
9 maj, 2020

Grattis Anna Thomasson Årets Vävare 2020

Anna Thomasson från Fors utsågs till Årets vävare 2020 i samband med årsmötet 14 mars.
Hon får utmärkelsen för sitt livslånga intresse och engagemang för handvävningen.

Så här lyder motiveringen:

”För sitt sedan barndomen brinnande intresse för handvävningen och stora kunskap inom området, som hon alltid generöst har delat med sig av. Anna har genom sitt engagemang dels som textilansvarig för Folkärna gammelgård och dels i inventering av drällvävar i byn Dicka, som bland annat resulterade i den mycket omtyckta boken Daldräll, bidragit till att såväl bevara som att föra textilt kunnande vidare till nya generationer. Hennes förtjusning i handvävningen, som aldrig har avtagit utan tvärtom bara vuxit sig starkare genom åren, är en inspiration för många.”

I år var det andra året i rad som Handvävarna i Dalarna-Västmanland delade ut utmärkelsen Årets Vävare. Idén kommer från vår systerregion Vi Vävare i Skåne som har delat ut utmärkelsen sedan 2013. Förra året utsågs Karin Olsson, Dala-Floda, till Årets vävare.

Kriterierna för att utses till Årets vävare är att antingen ha gjort betydande insatser för handvävningen under lång tid eller specifika insatser under året som har gått. Syftet med att utse Årets Vävare är att lyfta fram individer som har betytt mycket för handvävningen i regionen och ge hen ett erkännande, men det handlar även om att sprida kunskapen och intresset om handvävningen bland fler. Alla medlemmar kan nominera en eller flera personer till Årets vävare.

Text: Anna Östlund
Foto: Anna Östlund