Trasmattans dag i Västervik
4 september, 2016
Korgflätning i Nybro
8 oktober, 2016

Fläta korgar i Västervik

Den 24 september lärde vår fantastiska Ulla Wihlborg ut hur man kan fläta korgar med kaffeförpackningar eller liknande material. 

Ett tiotal sydostvävare hade mött upp i Vuxenskolans lokaler för att lära sig konsten, som visade sig svårare än vi hade trott.
Vi hade förberett oss genom att klippa remsor av kaffe- eller hundmatsförpackningar och sytt ihop dem till långa längder. Ulla demonstrerade pedagogiskt hur vi skulle gå till väga. Första momentet, att fläta botten, klarade vi alla galant. Men sedan…. Hörn skulle det bli… Men att få dem att hamna på rätt ställe var ett mysterium. Ulla sprang runt och hjälpte oss så gott hon kunde.
Det var inte lätt att hålla styr på de glatta remsorna. Trots ett stort antal klädnypor ville remsorna inte alls vara kvar på flätad plats utan levde ett eget liv och så hux flux hade de särat på sig och hörnen var borta. Ulla fick återigen fixa till dem.
Några deltagare lyckades fläta korgen färdig under kursdagen, men jag fick till min bedrövelse gå hem med remsorna halvflätade. Men skam den som ger sig. Dagen efter gjorde jag ett nytt försök i lugn och ro. Jag satte min tunga mortel i botten så att remsorna inte kunde rymma. Nu gick det lättare och efter några timmars envetet flätande lyckades jag få till en liten korg.

Tack Ulla för en härlig och lärorik dag!