• Varp till pläd i dubbelväv

    Varp till pläd i dubbelväv

    Foto: Monica Svensson

  • Löv i damast, vävt av Solvår Nordvik Persson

    Löv i damast, vävt av Solvår Nordvik Persson

    Foto: Monica Svensson

  • Kuddar i hålkrus, vävt av Ringvor Gustavsson

    Kuddar i hålkrus, vävt av Ringvor Gustavsson

    Foto: Monica Svensson

  • Dynor flera vävare och tekniker

    Dynor flera vävare och tekniker

    Foto: Sara Andersson

  • Draperi i västerbottensdräll, vävt av Sara Andersson

    Draperi i västerbottensdräll, vävt av Sara Andersson

    Foto: Sara Andersson

  • Blivande dynor i hålkrus, vävt av Monica Svensson

    Blivande dynor i hålkrus, vävt av Monica Svensson

    Foto: Monica Svensson

Välkommen till Västerbottensvävarna

Detta är föreningen för alla vävintresserade i Västerbottens län.
Vi är omkring 100 medlemmar från kust till fjäll och styrelsen försöker sprida aktiviteterna över flera orter.

Läs gärna på Västerbottensvävarnas blogg också, vårt senaste nyhetsbrev som skickas med mail till alla medlemmar hittar du här.

Senaste nytt

Här presenteras vad som är aktuellt just nu. Du hittar fler inlägg längre ner på denna sida.

Årsmötesträff i Petiknäs 2024

Vävstugan i Petiknäs 300
Rapport från Västerbottensvävarnas årsmöte 9 mars 2024

Läs mer

Webcafé 16 april – Plädar/Filtar

20240111_210209
Under vintern kommer fåra plädar till sin rätt. Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé där Kajsa Arvidsson Wallin samlar oss till ett samtal där alla kan få delta.

Läs mer

Program

Utflykt med Västerbottensvävarna till Åsele och Vilhelmina, 4 maj

4 maj tar vi en tur i inlandskommunerna Vilhelmina och Åsele och besöker tre vävstugor. Vi träffas på parkeringen vid Bergmans fisk & vilt kl 10:45. Bergmans ligger i korsningen E45 och vägen till Klimpfjäll. Kommer du från Storuman hållet så ligger det strax före Vilhelmina och åker du från Lyckselehållet far du genom Vilhelmina. Därifrån åker vi till Nästansjö vävstuga, dit det tar ca 20 minuter med bil. Väl framme vid Nästansjö vävstuga får vi fika. Vi tittar runt i deras vävlokal och säkert får vi inspiration till nya vävar. Från Nästansjö återvänder vi till Vilhelmina och intar lunch på Bergmans fisk & vilt. Var och en bestämmer själv vilken lunch man vill köpa. Det finns dagens lunch.

Mätta och belåtna förflyttar vi oss några km in till Vilhelmina vävstuga som ligger inne i Vilhelmina. Vi botaniserar bland deras vävalster innan vi fortsätter färden till Åsele. Vi avslutar dagens utflykt i Åsele vävstuga. Kanske får vi se någon plädväv, då de är kända för sina fina plädvävar.Efter en förhoppningsvis givande dag i vävningens tecken skiljs vi åt och återvänder till våra egna vävstugor/vävrum där vi fortsätter att värna om vårt hantverk.

Anmälan via denna länk eller 070-232 00 06.

Vävutställning i Norrmjöle bygdegård, 4-5 maj

4-5 maj återkommer vävutställningen i Norrmjöle bygdegård, Skatenvägen 2, Umeå, 12.00-16.00. 13 kvinnor visar alster de vävt tillsammans under de senaste två åren. Mattor, kuddar dukar väskor m.m. Fikaförsäljning och lotteri.

Reseersättning

Som medlem i Västerbottensvävarna har du möjlighet att få reseersättning vid arrangemang eller möten som Västerbottensvävarna anordnar. Blankett att fylla i hittar du under medlemsinloggning, lösenordet hittar du i senaste Solögat.

Studieresa Botenviken runt, 6-9 juni

Häng med Bottenviken runt 6-9 juni med Västerbottensvävarna och Lestanders buss. Avresa från Skellefteå med bussanslutning från Umeå och möjlighet att kliva på längs kusten upp mot Happaranda. Besök på Blomkvists Plantskola, Lankava, Strömsö, Loftets hemslöjd i Vasa och en trevlig båtfärd hem Vasa-Holmsund.

Läs mer och boka på Lestanders buss.

Vävkaféer

Vi fortsätter med digitala vävcaféer för dig som är medlem. Vi plockar upp några teman att samtala kring och du får berätta om eller visa upp en bild på något som du relaterar till temat och inte minst ställa frågor. Du kan sitta var du vill, vid vävstolen, i soffan m.m. gärna med en kopp te eller kaffe och något handarbete inom räckhåll. Så häng med och förgyll en kväll! Vi har planerat in tre träffar till att börja med. Vi börjar med en kort presentation av var och en: vem jag är och var jag bor. Sen är det fritt fram att samtala.
Vävcaféerna sker på kl 19-21 vid tre tillfällen under våren.

13 februari – Japansk flätteknik

13 mars – Handdukar

16 april – Plädar/filtar

Välkommen att anmäla dig vi länk i inbjudan eller till vasterbottensvavarna@riksvav.se. Vi använder ZOOM.

Du måste anmäla dig och innan mötet får du en inbjudan med en länk som du klickar på så är du med i caféet. Du behöver dator, läsplatta eller telefon. Det är plats för ett begränsat antal deltagare så dröj inte för länge med din anmälan!

Kontakta oss
Kontakta oss gärna om du har frågor, funderingar eller vill veta vad som är på gång i regionen. vasterbottensvavarna@riksvav.se

Styrelsen

Ordförande Ringvor Gustavsson
Vice ordförande Lina Lindén
Kassör Annica Näslund
Sekreterare Kajsa Arvidson Wallin
Suppleant Maria Bäckström
Ledamot Agneta Andersson Jonsson
Ledamot Gunnel Grelsson

Suppleant Stina Langendoen

Hemsida Lina Lindén

Kontakt

Kontakta regionen
via e-post: vasterbottensvavarna@riksvav.se

Medlemssida

Här hittar du medlemsblad,
årsmötesprotokoll, verksamhetsberättelser

Lösenordet hittar du på sista sidan i Solvögat
Logga in

Bli medlem

Är du intresserad av vävning och bor i Västerbotten. Då är du välkommen att bli medlem i Västerbottensvävarna.
Kontakta oss per e-post, ordförande Ringvor Gustavsson: vasterbottensvavarna@riksvav.se

Föreläsningar, händelser, reportage och annant intresant

Årsmötesträff i Petiknäs 2024

Vävstugan i Petiknäs 300
Rapport från Västerbottensvävarnas årsmöte 9 mars 2024

Läs mer

Kurs i bindningslära – förenklade drällar

Picture1
Till vår glädje kan vi erbjuda en ny kurs i bindningslära med Karin Wallin under vårterminen. Kursen är webbaserad.

Läs mer

Webcafé 13 mars – Handdukar

20220202_215458
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé där vi samlas kring Riksvävs tema – handdukar.

Läs mer

Webcafé 13 februari – Japansk flätteknik

japansk flätteknik
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé där Annica Näslund visar japansk flätteknik. Flätningen är en typ av vävning som görs med tygbitar.

Läs mer

Föreläsning med Git Skoglund – Hampa från trädgård till textilkammare

1.1 Redigerad Bakgrund Garden Hemp
Vi är nog många som förutom ett textilt intresse har ett trädgårdsintresse. Regionerna tillsammans i Riksväv inbjuder till en digital föreläsning med Git Skoglund om hampa och trädgårdens betydelse för framställningen av textilier.

Läs mer

Webcafé 15 november – Julvävar

jultomtar
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé där vi pratar om julvävar. Ska vi hinna väva nått till denna jul eller nästa och vad. Eller har du redan vävt något inför julen. Kan man väva en adventskalender eller en ljusstake?

Läs mer

Webcafé 26 oktober – I vävstolen just nu

20210521_234056
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé där vi pratar om vad vi väver just nu. Passar utmäkt att rigga upp mobil eller dator i vävstolen.

Läs mer

Webcafé 3 oktober – Min äldsta textil

image0000001(3)
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé dit vi tar med de äldsta textilier vi har hemma. Leta igenom gömmorna, det behöver inte vara vare sig rent eller helt.

Läs mer

Vackra Holmön

IMG_8060[1]
Den 5 augusti hade vi planerat en resa till Vackra Holmön . Det regnade dagen innan och vi höll tummarna för att SMHIs prognos om uppehållsväder skulle stämma. Det blev mycket riktigt inte bara uppehåll utan strålande solsken hela dagen.

I god tid före färjans avgång klockan nio var ett drygt dussintal av våra medlemmar samlade vid färjeläget Norrfjärden. Det var inte så lätt att hitta en parkeringsplats. Holmön är tydligen ett populärt turistmål. 

Läs mer

Följ med till Holmön i augusti!

holmön
I början av augusti gör vi en utflykt till Holmön. Där får vi besöka den relativt nybildade vävstugan Kvarken Varpen. Vi får även en visning av Båtmuséet som är en av öns sevärdheter förutom den vackra naturen. Våra värdar är Karin Lundemark, Hillevi Wadensten och Ulla Löfgren.

Läs mer

Dags för anmälan till Vävgrupp på distans, start 30 september

IMG_7448
Under våren och sommaren har Västerbottensvävarnas distansgrupps utställning ”Islossning” visats på flera platser i Västerbotten. Nu under sommaren på Norrbyskär och höst på Sy- och hantverksfestivalen 22-24 september.

Västerbottensvävarna inbjuder nu till en ny uppstart av distansgruppen. För att vara med i gruppen ska man kunna arbeta självständigt med vävningen och ha en vilja att arbea konstnärligt tillsammans i en grupp.

Läs mer

Stipendiat 2023

Capture
Helena Löfqvist Sjöström fick Västerbottensvävarnas resestipendium 2023 och vi kontaktade henne för en intervju.

Läs mer

Islossning utställning

Västerbottensvävarnas distansgrupp har sina alster på turné. Det började med en utställning på biblioteket i Holmsund under mars månad. Temat har varit islossning med många personliga tolkningar och vackra resultat i olika tekniker.

Läs mer

Textilfest i Skellefteå

20230401_154648
Första april var det Textilfest i Skellefteå, och det var verkligen inte ett skämt utan fest. Västerbottensvävarna deltog på ett Vävtorg tillsammans med vävstugorna Gummark, Gärdsmark, Nordanå och Hantverkhuset i Bergsbyn.

Läs mer

RUTIGT, kortkurs i färglära och formgivning lördag den 13 maj

IMG_20221029_215720_920
En och samma färg kan se olika ut beroende på vilken färg den sätts samman med. Västerbottensvävarna inbjuder tillsammans med Edelviks folkhögskola till en dags kurs i färglära och formgivning, för alla intresserade.

Läs mer

Utställning Islossning – Holmsund mars, Skellefteå 1 april

IMG-20230302-WA0000
Västerbottensvävarnas distansgupp närmar sig nu resultat. Efter en fysiskt träff i januari förra året och några digitala träffar kommer deras tolkningar av hur en
islossning kan gestalta sig att visas på Holmsunds bibliotek (länk till öppettider) under mars månad Därefter reser vävarna norrut till Skellefteå för att visas under Textilfest 1 april och Norrbyskär 22 juni-10 augusti.

Läs mer

Kurs i bindningslära – Rosengång 20 september

rosengang
Efter den lyckade kursen i Stensele 2020 kommer vi att testa en webbaserad fortsättning med fristående kortkuser i bindningslära på olika teman. Först ut blir Rosengång med Karin Wallin.

Läs mer

Webcafé 2 maj – UFO

bild ufo
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé om Ufon

Läs mer

Webcafé 1 mars – Mesh work

IMG_3258
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé om meshwork med Annika Näslund.

Läs mer

Webcafé 8 februari – Digitala hjälpmedel

digitala hjälpmedel
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé om digitala hjälpmedel för vävning. Vad använder du? Vad skulle du behöva och vad finns?

Läs mer

Christina Holmqvist – sist ut bland våra jubilarer

Under hösten fick de medlemmar som varit med sedan Västerbottensvävarnas start fått en blombukett och en uppmaning att berätta om vad Riksvävarna betytt för dem.

Läs mer

Monica Isberg-Johansson – Vävning från gränslandet mellan Västerbotten och Jämtland

Under hösten fick de medlemmar som varit med sedan Västerbottensvävarnas start fått en blombukett och en uppmaning att berätta om vad Riksvävarna betytt för dem.

Läs mer

INSTÄLLT Fristående fortsättningskurs i färglära och formgivning 3 december

20221030_215812
En och samma färg kan se olika ut beroende på vilken färg den sätts samman med. Västerbottensvävarna inbjuder tillsammans med Edelviks folkhögskola till fristående fortsättning om färg och formgivning med färg.

Läs mer

Föreläsning SAORI med Kirsi Manni 18 januari

IMG_1408
Västerbottensvävarna inbjuder till en föreläsning om SAORI med Kirsi Manni som är handvävare i tredje generation. Varför ska vi försöka efterlikna vad en maskin väver? Vi är ju så mycket mer som människor än att bara kopiera vad andra gjort före oss.

Läs mer

Kurs i färglära och formgivning 29 oktober

20220929_210558
Hur tolkar vi färger, hur använder vi dem och hur skär är en gris? Västerbottensvävarna inbjuder tillsammans med Edelviks folkhögskola till en heldag om färg och formgivning med färg.

Läs mer

Webcafé 23 november – Provväv

20201101_202053
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé om provvävar.

Läs mer

Webcafé 19 oktober – Bandvävning

bandvävstol
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé om bandvävning.

Läs mer

Webcafé 28 september – Grindväv

OIPkvadrat
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé om grindväv.

Läs mer

Digital workshop 25 oktober – Vad innehåller tråden?

giftigt garn
Är det ull eller syntet i garnet? Vilket slags tyg är det här? Vem har inte ställt sig dessa frågor? Särskilt när garn & tyg kommer till skänks från äldre vävare eller om det legat i våra egna gömmor och blivit bortglömda är frågorna berättigade.

Läs mer

Medlemsbladet nr 2 2022 – Från och med nu går vi digitalt!

Ordföranden har ordet – Digitalt medlemsblad öppnar nya möjligheter

Nr 2 2022 var Västerbottenvävarnas sista tryckta pappers-exemplar av vårt medlemsblad.

Läs mer

Webbcafé 27 april ModeVäV – Riksvävarnas tema

TEMA-logga-2020-2023_600x600-300x300-1
Webbcafé kring Riksvävarnas teama ModeVäv

Läs mer

Ingegerd Engman Forsgren – en av Västerbottensvävarnas första medlemmar berättar

Ingegerd Engman Bjurholm beskuren
Under hösten fick de medlemmar som varit med sedan Västerbottensvävarnas start fått en blombukett och en uppmaning att berätta om vad Riksvävarna betytt för dem. Här kommer Ingegerd Engman Forsgrens berättelse.

Läs mer

Rapport från Västerbottensvävarnas årsmöte i Lyckselse

20220326_101323
Västerbottensvävarna har haft årsmöte i Lyckselse. Kia Jonsson inledde med en föreläsning med tema kläm och känn.

Läs mer

Solbritt Dahlberg Karlsson – “Vävningen gjorde mig frisk”

Under hösten fick de medlemmar som varit med sedan Västerbottensvävarnas start fått en blombukett och en uppmaning att bland annat berätta om de vävar de är mest stolta över. Här kommer Solbritt Dahlberg Karlssons berättelse.

Läs mer

Utställning Holmsunds bibliotek

annika utställning
Annica Näslund från Umeå ställer under februari ut på Biblioteket i Holmsund.

Läs mer

Webcafé 16 mars – Finnväv/plockad skaftväxling

20210312_161849
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé om Finnväv/plockad skaftväxkling

Läs mer

Webcafé 18 januari – Giftigt garn

giftigt garn
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé om giftiga garner

Läs mer

Föreläsning 9 februari Förändringsbara vävar med Sophie Jungkvist

DSCF0210_1
En gardin går att dra in eller ut för att justera ljusinsläpp, tält går att fälla ut eller packa ihop för att bäras med. Detta är möjligt eftersom det just är textil, det är flexibla, vikbara material. Det är textilierna vi kan styra för att anpassa rum efter våra behov. Men på vilka andra sätt kan de användas för att skapa förändring? Och går det att skapa förändring inom det vävda materialet? Hur kan en textil vävas och regleras för att förändra färger, mönster eller ljusinsläpp?

Läs mer

Webcafé 24 november – UFO

bild ufo
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé om Ufon

Läs mer

Dags för anmälan till Vävgrupp på distans, start 29 januari

IMG_5978_medium2
Västerbottensvävarna inbjuder till distansgrupp i Vävning under ett år. Vi har tidigare samlat in intresseanmälningar men nu är det dags att köra igång på riktigt.

Läs mer

Föreläsning 17 november Ödehusgardiner med Sara Kånåhols

gardin
Under det senaste året har övergivna gardiner uppmärksammats i tv, tidningar och sociala media under #ödehusgardiner. Sara kommer till oss och berättar vad som är så spännande med förfall, hur en hype skapas kring gardiner och vad alla hennes favoritgardiner hade gemensamt.

Läs mer

Webbcafé 13 oktober ModeVäV – Riksvävarnas tema

modevav
Webbcafé kring Riksvävarnas teama ModeVäv

Läs mer

Föreläsning 5 oktober “Konsten att väva”

LEAD Technologies Inc. V1.01
Västerbottensvävarna bjuder in till en föreläsning där Amica Sundström och Åsa Pärson berättar om sin bok “Konsten att Väva”

Läs mer

Inställt – Bindningslära 23-24 oktober i Storuman/Stensele

DSC_2552
Fortsättningskurs i bindningslära i Stensele med Karin Wallin

Läs mer

Jubileumshelgen 28-29 augusti

DSC_3117
Hela vävprocessen från varpning till vävning visades på Vallmarksgården.

Läs mer

Länkar

Här samlar vi länkar från Västerbotten som på något sätt har anknytning till väv och textil.