Tuula Lindström - IMG_4762 1400x600

Tema

Riksvävarnas gemensamma Tema kommer att genomföras vart tredje år, med början 2017.
Förslag/ idéer till tema lämnas skriftligt till Riksstyrelsen. Förslag kan lämnas av enskild medlem eller region, gärna med en kort motivation.
Inlämningsdag av nya temaförslag är till den ordförandekonferens som infaller ett halvår innan pågående Tema skall redovisas. Inkomna förslag redovisas, sedan röstas ett förslag fram.
När det gemensamma temat avslutas kommer det att visas, redovisas dels på det Riksårsmöte i anslutning till perioden, dels på Vävmässan som infaller ett halvår senare.
Samtidigt som ett tema avslutas bör ett nytt presenteras på samma Riksårsmöte.

Att arbeta med ett tema under en längre period är ett trevligt sätt för oss alla vävare i föreningen i regionerna och gör att vi kan träffas och inspireras till vävning. Att kanske tillsammans sätta upp en väv eller väva enskilt är möjligt då regionerna arbetar med ett gemensamt tema. Att samlas för att diskutera vävbindningar eller material är trevligt då många i föreningen väver hemma själva. Vi är många vävare och intresset för vävning stärks då vi kan samla våra krafter till en större utställning på två stora intressanta platser som vårt Riksårsmöte och den europeiskt stora Vävmässan. Att arbeta med ett gemensamt tema stärker föreningens medlemmar både i region och som enskild medlem.

Tema Handdukar 2023-2025

TEMA-2023-2025_ML_300x300

Idag är det en underbar lyx att till vardags kunna hänga fram handvävda handdukar.  De handdukar man tänker på oftast är de man har i hemmet och badrummet. Handdukar används dock i många andra sammanhang, till exempel träning, stranden, rakning, resor, massage och hos frisören bland annat. Som vävare vet vi att handvävda handdukar håller över generationer och blir bara bättre och bättre. Att väva handdukar är verkligen en utmaning. Det finns så otroligt många olika bindningar kvaliteter och färger att väva i. De klassiska är ju vita, natur med ränder i blått och rött. Idag har vi stora möjligheter att fritt frossa i färg och kvaliteter. Storleken har ingen betydelse utan bestäm själv vad som passar dig

Att sy ett monogram på handdukar är en rolig detalj och gör att handduken blir mer eftertraktad. Märkningen är ett kännetecken och bör vara tydlig och läslig.  Att sätta i ett band, hank, för att hänga handduken kom först på 1700 talet. Att sätta band i bägge ändar gör att handduken slits jämnt.

Charlotte Hellsten Husman

Tidigare teman

1998 – 2006 Sammanställning
Följande finns inte presenterade digitalt

2010-2012 Smycka ditt rum

2001 Den vita bomullen

2004-2006 Yllevävar

2000 Väv något till bordet

2002-2004 Trasvävar

1999 Från vadmal till lurex

2002 Ortstypisk

1998 Väv i svart och vitt